layout

wide boxed

direction

ltr rtl

style

light dark

skins

default alimbalmarina somnambula juicy spoonflower goats nutricap keratin vit courtly attire mondrian sage walking by

bg pattern

1 2 3 4 5 6 7 8

bg image

1 2 3 4 5 6 7 8

Zašto telo ne otkrije tumore?

Naučnici koji proučavaju regulaciju imunih ćelija kod zdravih osoba došli su do ključnog otkrića u razumevanju pitanja zašto imunološki sistem ne otkrije tumor. Zašto prirodna odbrana tela ne reši taj problem sopstvenim snagama. Otkrića mogu dovesti do novih oblika lečenja tumora.

U normalnim okolnostima imunološki sistem oko opasnog patogena ili povrede stvara stalnu upalu koja telu šalje poruku o postojanju problema. Međutim, u slučaju tumora određeni ćelijski mehanizmi sprečavaju upalu, zbog čega tumor može proći nezapaženo, pa je na kraju telu puno teže da ga eliminiše.

Tumor

Istraživači Kraljevskog koledža u Londonu (King's College London), finansirani od strane Saveta za biotehnološka i biološka naučna istraživanja (Biotechnology and Biological Sciences Research Council- BBSRC), otkrili su da regulatorne T ćelije mogu obrnuti ulogu ključnih ćelija imuniteta koje se zovu makrofage, i koje obično i izazivaju upalu. Regulatorne T ćelije su ćelije koje regulišu imunološki sistem tako što ga sprečavaju da preterano reaguje na svaki spoljni stimulans i teraju ga da se suočava samo sa zaista štetnim patogenima ili povredama.

Istraživanja pokazuju da ovo postižu tako što podstiču makrofage da umanje uobičajenu automatsku upalnu reakciju uzrokovanu svim mogućim pretnjama telu, pa čak i onim bezazlenim.

Dr Leoni Tams (dr Leonie Taams), rukovodilac istraživanja, objašnjava: "Relativno bezazleni stimulans poput male posekotine telo će automatski tretirati kao nešto opasno i makrofage će izazvati upalu. Otkrili smo da je uloga regulatornih T ćelija da nateraju makrofage da izazovu protivupalu kao protivtežu prvobitnoj reakciji, pošto u pitanju nije prava opasnost. To održava stabilnost imunološkog sistema i sprečava preterane reakcije tela na sve u okolini.

Međutim, problemi nastaju kod tumora, u situacijama kada je prisutan veliki broj regulatornih T ćelija koje izazivaju jaku protivupalnu reakciju. Neutralizacija upalne reakcije u ovom slučaju može dovesti do toga da imunološki sistem tela ne primeti tumor, odnosno da „prevari“ telo tako da poveruje da problem ne postoji.

Nadamo se da ćemo ovo novo saznanje o vezi između regulatornih T ćelija i makrofaga moći da iskoristimo u iznalaženju efikasnijih načina lečenja tumora. Zanimljivo je to što se nadamo da ćemo moći da iskoristimo isto saznanje da bismo postigli suprotan rezultat, odnosno blokirali hronične upale poput one u slučajevima reumatoidnog artritisa.

Izvor: ScienceDaily (21.11.2007.)

Ovaj tekst i sajt su edukativnog karaktera, namenjeni za opšte obrazovanje i u informativne svrhe, nisu zamena za profesionalni medicinski savet, ispitivanje, dijagnozu ili lečenje.

Obaveštenje

Ovaj sajt je namenjen za opšte obrazovanje i u informativne svrhe, nije zamena za profesionalni medicinski savet, ispitivanje, dijagnozu ili lečenje. Informacije preko ovog sajta ne smeju se koristiti za dijagnozu ili lečenje zdravstvenog problema ili bolesti. Sajt nije zamena za profesionalnu zdravstvenu zaštitu, dizajniran je u cilju da podrži, a ne da zameni odnos pacijent-lekar. Bez obzira na to kako se proizvodi mogu koristiti u drugim zemljama ili bilo šta što ste možda čuli ili pročitali o Aloha Medicinals proizvodima, po FDA zakonu u Sjedinjenim Američkim Državama, zakonom je zabranjeno proizvodjaču da tvrdi da je preparat lek. Nijedan od proizvoda navedenih na ovom sajtu nije namenjen da se koristi u lečenju svih bolesti. Sve izjave Aloha Medicinals su namenjene u informativne svrhe. Izjave nisu ocenjene od strane FDA,a proizvodi nisu namenjeni za dijagnozu, tretman, lečenje ili sprečavanje bilo koje bolesti. Zdravstvene odluke su isuviše važne da bi se donosile bez saveta lekara. Kao i kod svakog dodatka ishrani ili biljnog dodatka pre upotrebe konsultujte svog lekara o upotrebi proizvoda. Ako ste dojilja ili trudnica, pre upotrebe bilo kog preparata konsultujte svog lekara.

Zakon o autorskom pravu

Zakonom o autorskom pravu, razumete i saglasni ste da vam je isključivo dozvoljeno da koristite Sadržaj odobren ovim Ugovorom i da ne možete kopirati, umnožavati, distribuirati ili kreirati izvedene radove iz ovog Sadržaja bez prethodnog izričitog pismenog ovlašćenja vlasnika sajta. Uslovi korišćenja

Copyright ©2006-2017 www.moj-imunitet.com je namenjen isključivo ličnom, a ne komercijalnom korišćenju. | Sva prava zadržana.